SERCAN ÜNLÜ

05464312294

7 Mayıs 2016 Cumartesi

TİMPANOMETRİ (A,Ad,As,B,C,D,E tipleri)

                                                     TİMPANOMETRİ


Kulak zarının hareket kabiliyetini ve orta kulaktaki basınç değişikliklerini ölçmeye yarayan timpanometre aleti ile gerçekleştirilen teste TİMPANOGRAM ismi verilir. Uygulanması çok kolaydır ve bebeklerde bile güvenle uygulanabilir. Kulak zarı ve orta kulak sağlığını gösteren objektif bir testtir. Timpanogram sonucu ile ses enerjisinin orta kulak içerisinde ilerleyip ilerliyemediği belirlenir. Eğer kulak zarı sağlıklı ise ve de orta kulakta sadece hava mevcutsa, iltihap ya da sıvı yoksa, ses enerjisi orta kulak içerisinde kolaylıkla ilerleyeceğinden sonuç, normal olarak bulunur. Bu durumda test edilen kişinin hem kulak zarı, hem orta kulak hem de östaki borusu fonksiyonlarının normal olduğuna karar verilir. Eğer orta kulak içerisinde sıvı birikimi, yani seröz otit mevcutsa ya da kulak zarı delinmişse ya da orta kulak içerisinde anormal bir yapı mevcutsa normal sonuç elde edilemez.


Timpanogram testini uygulamak için önce dış kulağın açık olduğundan emin olunur. Daha sonra da dış kulak yoluna manometre aletinin probu yerleştirilir. Timpanometre aleti, kulak zarına değişik basınçlarda ses uygular. Kulak zarından yansıyan ses düzeyi ölçülür. Timpanometre aleti bu ölçümlerlerle bir timpanogram eğrisi hazırlar. Ve bu değerler uzmanlar tarafından yorumlanır.

       Tip A: Normal timpanogram. -100 ile +50 daPa basınç aralığında tepe veren, statik esneklik değeri 0.39 ile 1.30 cc arasında değişebilen timpanogramdır. 
         
       Tip As(stiffness): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 0.35  cc’nin altında olan timpanogramdır. Otosklerozun tipik bulgusudur.  
      
         Tip Ad(deep): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 1.65                cc’nin üzerinde olan timpanogramdır. Kemik zincir kopukluklarının ve flasid kulak zarlarının tipik bulgusudur.
   
    Tip C  :   Negatif basınç alanında tepe veren, statik esneklik değerleri değişkenlik gösterebilen (normal veya düşük amplitüdlü olabilir) timpanogramdır. Statik esneklik değerleri normal sınırlarda ise timpanogram bulgusu daha çok östaki bozuklukları ile korelasyon göstermektedir. Statik esneklik değerinin düşmesi orta kulakta mayi birikimine işaret etmektedir. 
        
         Tip B: Belirgin tepe noktası vermeyen (statik esneklik 0.10 cc’den az) timpanogramdır. Glue ear’ın tipik bulgusudur.
            TİP D:   timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına işaret eder.
            TİP E:  timpanogram ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla karakterizedir. Jerger ve Northern (1970) tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini ileri sürmüşlerdir.

TİP D
TİP E

Timpanogram tipleri ve ön tanıları

       Tip A :Bu  timpanogramlar normal orta  kulaklardan  kayıt edilir. Tip A timpanogramın 0 daPa basınçta normal yüksekliğe sahiptir. Tip As alçak tepe noktalıdır ve orta kulakta sıvı birikimi ya da kemikçik fiksasyonu olması halinde görülür. Tip Ad’nin ise tersine tepe noktası çok yüksektir. Bu tip timpanogram kemikçik kopukluğu ya da timpanik membran hasarlarında görülür .

         Tip B :Bu timpanogramda tepe noktası bulunmaz. Yatay düz bir çizgi şeklindedir ve efüzyonlu orta kulak, timpanik membran perforasyonu, cerumen engeli ya da probe ucunun dış kulak yolu duvarına dayanmış olmasının işarteçisidir.
     
   
              Tip C :    Bu timpanogramların ise tepe noktası negatif basınçda bulunur. Bunun sebebi orta kulakta negatif basınç bulunmasıdır

             Tip D :   Bu  Timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına  işaret eder.
                 Tip E : Bu  timpanogram  ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla  karakterizedir. tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini bilinmektedir.

6 yorum:

  1. hocam bende odyoloji okuyorum çok yararlı bi blog sayfası oluşturmuşssun umarım devamı gelir teşekkürler
    1. sınıfım gayet yararlı oluyor teşekkürlerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler faydalı olduysam ne mutlu insallah zaman buldukça paylasım yapacağım.

      Sil
  2. Staj yerinde bunlara bakarak hocaya tipini neye işaret olabilecegi felan acıkluyorum.. gayet basarılı bilen ve ögrenmek isteyen bi tip yarattım gözlerinde :))

    YanıtlaSil
  3. Hocam 4 yaşındaki oğlumun test sonucunu yazıyorum lütfen beni bilgilendirin yoksa düşünmekten kafayı yiycem kontrole gidene kadar. Sağ kulak hacim 0.45 ml uyum 0.10 ml basınç -340dapa gradyan 93 dapa. Sol kulak hacim 0.44 ml uyum - basınç- gradyan -. Lütfen cevab verin çok mu ileri düzeyde işitme kaybı. Nasıl bir tedavi izlenmeli. Tedavi sonrası iyileşir mi? Şimden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba hocam benim oğlum bir buçuk yaşında bilateral tip b tanısı koyuldu kulağında bu ko
    nuda bana bilgi verebilir misiniz ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil