SERCAN ÜNLÜ

05464312294

25 Mayıs 2016 Çarşamba

SAF SES ODYOMETRİ (PURE TONE) MASKELEME


















İŞİTME KAYBINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

1. Yaş: seslere uzun süre maruz kalmak, işitme sinirlerini yıpratır. Bu durum da işitme kaybı riskini arttırır.
2. Genetik Miras: genetik yatkınlığınız işitme kaybı yaşama olasılığınızı attırır.
3. Meslek: gürültülü ortamlarda (fabrika, inşaat alanı gibi) çalışan kişiler, yüksek sese uzun sure maruz kaldıkları için işitme sorunlarıyla karşılaşabilirler
4. Bazı İlaçlar: antibiyotikler ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar, iç kulakta hasar yaratabilir. Aşırı dozda alınan aspirin, ağrı kesici, diüretik gibi ilaçlar, kulak çınlaması ya da işitme kaybı gibi geçici olarak yaşanan işitme sorunlarına neden olabilir.
5. Bazı Hastalıklar: Yüksek ateş görülen menenjit gibi hastalıklar, koklearı zedeleyerek işitme kaybına neden olabilir.

OTO AKUSTİK EMİSYON (OAE) AYIRICI TANI YÖNTEMLERİ












12 Mayıs 2016 Perşembe

ÇOCUKLARDA İŞİTME GELİŞİMİ



Çocukların gelişiminde işitme çok önemlidir. İşitme ile çocuk, sesleri tanımayı, sesleri taklit etmeyi öğrenir ve böylece dil gelişimini sağlar. İşitme, ayrıca çocuğun tehlike uyarılarını alabilmesini, iletişim kurmasını, sosyal becerilerini geliştirmesini ve kendilerini yönlendirmelerini sağlar. İşitme sadece beş duyu organından bir tanesi olarak düşünülmemeli, çocukların kişilik ve davranışlarının gelişiminde çok önemli bir role sahip olduğu unutulmamalıdır.
İnsan fetüsü, gebeliğin 20 haftasından itibaren temel işitme yeteneğine sahiptir. Gebeliğin kalan süresi boyunca işitme gelişir ve olgunlaşır. Fetüs dışarıdan gelen sesleri duyabilir. Düşük frekanslı seslerin duyulması yüksek frekanslı seslere göre çok daha kolaydır.

Çocuk;
  1. 0-4 ay arasında: Ani ve yüksek seslerde korkar. Ses gelen yöne göz ya da baş hareketleri ile dönebilir.
  2. 3-6 ay arasında: Değişik seslere ilgi gösterir. Çeşitli sesler çıkarmak için uğraşır. Tanıdığı kişilerin seslerini ayırt etmeye başlar.
  3. 6-12 ay arasında: Mırıldanmaya ve “anne” ve “baybay” gibi basit sözcükleri anlamaya başlar; basit komutları yerine getirebilir.
  4. 12-18 ay arasında: Mırıltılar sözcüklere dönüşmeye başlar. Yaklaşık 20 sözcük kullanabilir ve 50 sözcüğü anlayabilir.
  5. 2 yaşında: Yaklaşık 200-300 sözcükten oluşan dağarcığını kullanarak basit cümleler kurabilir. Kendisine kitap okunmasını ve resimli kitaplardaki nesneleri tanıyıp adlarını söylemekten hoşlanır.
  6. 3-4 yaş arasında: İhtiyaç, soru ve duygu belirten sözcük ve cümleler kullanabilir. Bu yıllarda sözcük dağarcığı, telaffuzu ve anlaması oldukça gelişir.

7 Mayıs 2016 Cumartesi

İŞİTME CİHAZI KULLANACAKLARA TAVSİYELERİM





İşitme cihazı alacaklara veya cihazını yenilemeyi düşünenlere tavsiyelerim :
   
1.İşitme Cihaz denemesine yalnız başınıza gitmeyin. Ailenizden birisiyle yada deneyimli işitme cihazı kulanıcısı ile gitmeye çalışın.işitme cihazı kullanımı %100 tedavi etmez. işitme kaybınızın ilerlemesini yavaşlatır veya durdurur ve duyma ve algılama probleminizin düzelmesine yardımcı olur.

 2.Seröz otit, perfore zar, otoskleroz aural atrezi vb.Orta kulak  ve dış kulak hastalıklarına bağlı bir işitme kaybınız varsa, öncelikle tedavi yollarını araştırın.


3.İşitme ölçümlerinizin doğruluğu ve güvenilirliği önemlidir.çünkü işitme kaybı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. işitme ölçümlerinizi deneyimli ve uzman kişilere yaptırın.


4.Cihazın modelini markasını araştırın kullanan kişilerle irtibat kurun bilgi edinin sonuçta bu cihaz gözlük gibi sizin ömür boyu yardımcı protez medikal malzemeniz olacak. Cihazı kimin uyguladığıda önemlidir.Uzmanın yeterli olduğundan emin olun.


5.Deneme sırasında üç heceli  kelimelerin (merhaba,harika vb) cihazlı ve cihazsız olarak arkanızdan, normal ses yüksekliği ile okunmasını isteyin. Cihaz kelimelerin anlaşılmasını arttırıyorsa ve bu artış sizin için yeterliyse, cihaz etkili demektir.

6 Deneme sırasında hem kendi sesinizin hem de uzmanın sesinin"normal" olmasına dikkat edin. Kendi sesinizi dinlemeden "ince ayarı" bitirmeyin. 


7- Cihazı denemesi sırasında "Gerçek-Kulak Ölçümü" Rem cihazı ile yapılmasını isteyin (kulak kanalına tüp şeklinde mikrofon yerleştirilerek, cihazın sağladığı kazanç ve çıkış değerlerinin "gerçek" olarak ölçüldüğü test yöntemidir). Ölçümde elde edilen sonuçların size anlatılmasını isteyin. Bu ölçümün yapılmadığı işletmelerden cihaz almayın (bir çok işletme bu ölçümü yapmadığı halde, yapılmış gibi sahte belge verebilmektedir).


8- Cihazınızı gerçek hayatta denemeden almayın.Demo cihazlar deneyin. Cihaz denemesi yapılan odalar, gerçek hayatın zorluklarından (ve gürültülerinden) çok uzaktır. En doğru cihaz denemesi günlük hayatta yapılan denemedir. Tüketici haklarına göre 15 gün içinde cihazınızı iade edebilirsiniz. Bu iade kulak içi cihazlar için de geçerlidir (kalıp parası tüketiciye aittir).


9. Gürültülü ortamlarda konuşmanın anlaşılmasını en fazla sağlayan çift-mikrofonlu sistemlerdir. Cihazların diğer özellikleri (kanal sayısı, gürültü yönetimi vb) daha çok "dinlemeyi kolaylaştırmaya" yararlar (örneğin, konuşmayı daha az konsantre olarak dinleyebilirsiniz). 

10. Her iki kulak da işitme cihazı kullanmaya elverişli olduğu halde, tek kulakta cihaz kullanırsanız, cihazsız kulağınızda zaman içinde konuşmayı anlama yeteneğiniz azalabilir. Bir süre sonra (yaklaşık  4- 5 yıl sonra) konuşmayı anlama yeteneği düzeltilemeyecek kadar kötüleşebilir ("işitsel deprivasyon"). Cihaz fiyatları ve ekonomik gücünüzü değerlendirirken "çift cihaz"ı göz önünde bulundurun.


11. İşitme cihazını ilk kez kullanıyorsanız kullanma talimatlarını yerine getirin.Genelde insanların çok sık karşılaştığı durum daha önce cihaz kullanmadan cihazı alıp uzun süre taktıktan sonra kulağında ağrı oluşması sonucu çıkarıp bir köşeye atıp takmamasıdır. Ancak bu problemi işitme merkezinizin kullanma periyotlarını yerine getirerek çözebilirsiniz.

12.Odyogramda algılama skorunuz  SD %50 altında ise 60dB üstü  Bilateral S/N işitme kaybınız varsa çift mikrofonlu 6 kanal yada üstü dijital kulak arkası cihazları tercih edin.kanal içi cihazlara göre verimlilikleri daha yüksek olacaktır.


13. Cihazınızın bakımını geciktirmeyin En az 6 ayda 1 kontrolle gidin.işitme cihazı filtresi Kulak kalıbı hortumu sesin iletildiği yerdir. Sertleşme veya delinme esnasında değiştirilmesi gerekir.


14.Algılama problemi yaşayanlar işitme cihazlarını kullanarak yüksek sesle bol bol kitap okuyun Beyninizin unuttuğu heceleri kelimeleri tekrar ederek yeniden algılamasına yardımcı olacaktır.


 15. Pazarlık yapın ! Fiyatı indiremeseniz bile ücretsiz aksesuar (filtre,pil,kulak kalıbı vb) alabilirsiniz.

YÜKSEK FREKANS TİMPANOMETRİ

Akustik immitansmetri ,  timpanik membran ve orta kulak yapılarının değerlendirilmesinde kullanılan objektif bir yöntemdir. İmmitansmetri, timpanometri ve akustik refleks bulgularının değerlendirilmesidir. Gelişen teknoloji, timpanometrinin orta kulak patolojilerindeki tanı değerini daha da arttırmıştır. 

Klasik timpanometri sıklıkla 226 HZ, prob ton ile uygulanmaktadır. Bu frekansın seçilmesindeki amaç diğer frekanslara göre klinik açıdan daha değerli veriler sunmaktan ziyade, bu frekansta tasarımlanmış cihazların ölçümleme kolaylığıdır
.
Düşük frekanslı prob ton kullanılarak yapılan timpanometride orta kulak kompliansın (birim basınç değişikliğinin neden olduğu hacim değişikliği) etkisi altındadır. Düşük frekanslı uyaranlar normal kulaklarda tek tepeli timpanogram eğrileri oluştururlar. Değişik frekansiyel uyaranlar kullanıldığında tek tepeli timpanogram yüksek frekanslara gidildikçe çok tepeli bir şekil değişikliğine uğrar.

Düşük prob ton frekansları kullanıldığında timpanogram daha çok orta kulak ve TM’nın katılığı hakkında bilgi verirken; Yüksek frekanslı prob ton kullanıldığında, orta kulak sisteminin katılığının etkisini arttıran patolojiler değerlendirilebilir.
226 Hz veya 678 Hz prob tonlu timpanometriler ile kesin ayırıcı tanı yapılamayan durumlarda multi frekans timpanometri yardımcı olmaktadır. Multi frekans timpanometri, 226 Hz-2000 Hz arasında değişik prob tonlar ile elde edilen timpanogramların analizini sağlar.

Rezonans frekansının MFT ile belirlenmesi tanısal öneme sahiptir. Katılık etkisinin belirgin olduğu otoskleroz gibi hastalıklarda rezonans frekansı yüksek frekanslara Kitle etkisinin belirgin olduğu ossiküler zincir kopuklukları gibi hastalıklarda düşük frekanslara kaymaktadır.

Multi-Frekans timpanometri (MFT), akustik immitansmetri ölçümünün geniş frekans alanında ölçümü sağlayan metodun geliştirilmesidir.

Bugüne kadar bu alanda pek çok araştırma yapılmış, ancak son on yılda yazılım sistemlerinin gelişmesiyle timpanogramda çoklu-komponentler eklenerek hızlı, hassas ölçümler ve otomatikleşme sağlanabilmiş ve klinikte kullanılabilir hale gelerek yaygınlaşmaya başlamıştır.

MFT orta kulağın rezonans frekansını (RF) bulmayı sağlar. Bu frekansta, sistemin katılık ve kütle elemanları dengededir. Geçmişteki araştırmalar göstermektedir ki, MFT orta kulak sistemindeki katılık ve kütlenin mekanoakustiksel çok küçük değişimlerini tanımlar ve ölçümler.

Bu değişimin sebebi, farklı patolojiler olabilir. Bunlar otoskleroz, ossiküler zincir bozuklukları ve Efüzyonlu Otitis Media ayrıca Stapedektomili kulaklar da olabilir.

Akut otitis media (AOM), çocukluk döneminde en sık karşılaşılan enfeksiyondur. Orta kulaktaki değişimle değerlendirilir. AOM’nin en sık komplikasyonu yüksek oranda tekrarlaması, orta kulaktaki sıvının inatçı olması ve iletim tipi işitme kaybıdır. Episod AOM’den sonra orta kulağın durumu hakkında bilgi sahibi olmak için düşük frekanslı prob ton timpanometri kullanılır. Sistemde mekanik olarak nasıl bir değişim yaşandığı çok bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, MFT kullanarak AOM sonrası orta kulağın durumu ile ilgili spesifik bilgiye sahip olmak ve konvansiyonel timpanometriyle bu sonuçların karşılaştırılmasıdır.

Timpanometri Normal kulakları otosklerotik kulaklardan ayırdetmedeki kısıtlı rolü nedeniyle araştırmacılar yeni ve daha etkin yöntem araştırmaktadırlar. Multi frekans timpanometri ve klasik düşük frekans timpanometrinin otosklerotik kulakları normal olanlardan ayırt etmedeki etkinlikleri karşılaştırılmıştır.

Otosklerotik kulaklarda ortalama rezonans frekansı değeri 1190 Hz, normal kulaklarda ise 934.6 Hz olarak saptanmıştır. Sonuçlar, otosklerotik kulaklarda rezonans frekans saptamasının orta kulak durumu ve orta kulak mekanikleri değerlendirildiğinde klasik timpanometriye göre daha etkin bir test olduğunu ortaya koymaktadır. Otosklerotik kulaklar değerlendirilirken, multi frekans timpanometri unutulmaması gereken yararlı bir tetkiktir.

Multi frekans timpanometri tek başına tanı bir yöntem değildir. Diğer testler ile birlikte değerlendirilip hastalıkların tanısının konulmasında yardımcı test olarak kullanılabilecek bir testtir.

Multi frekans timpanogram kullanım alanları: Otoskleroz , Ossiküler zincirde parsiyel, total devamsızlık, Orta kulak malformasyonları , Primer kolesteatom, Orta kulak tümörleri, Osteogenesis imperfecta,  Ossiküler zincirin displazisi.

TİMPANOMETRİ (A,Ad,As,B,C,D,E tipleri)

                                                     TİMPANOMETRİ


Kulak zarının hareket kabiliyetini ve orta kulaktaki basınç değişikliklerini ölçmeye yarayan timpanometre aleti ile gerçekleştirilen teste TİMPANOGRAM ismi verilir. Uygulanması çok kolaydır ve bebeklerde bile güvenle uygulanabilir. Kulak zarı ve orta kulak sağlığını gösteren objektif bir testtir. Timpanogram sonucu ile ses enerjisinin orta kulak içerisinde ilerleyip ilerliyemediği belirlenir. Eğer kulak zarı sağlıklı ise ve de orta kulakta sadece hava mevcutsa, iltihap ya da sıvı yoksa, ses enerjisi orta kulak içerisinde kolaylıkla ilerleyeceğinden sonuç, normal olarak bulunur. Bu durumda test edilen kişinin hem kulak zarı, hem orta kulak hem de östaki borusu fonksiyonlarının normal olduğuna karar verilir. Eğer orta kulak içerisinde sıvı birikimi, yani seröz otit mevcutsa ya da kulak zarı delinmişse ya da orta kulak içerisinde anormal bir yapı mevcutsa normal sonuç elde edilemez.


Timpanogram testini uygulamak için önce dış kulağın açık olduğundan emin olunur. Daha sonra da dış kulak yoluna manometre aletinin probu yerleştirilir. Timpanometre aleti, kulak zarına değişik basınçlarda ses uygular. Kulak zarından yansıyan ses düzeyi ölçülür. Timpanometre aleti bu ölçümlerlerle bir timpanogram eğrisi hazırlar. Ve bu değerler uzmanlar tarafından yorumlanır.

       Tip A: Normal timpanogram. -100 ile +50 daPa basınç aralığında tepe veren, statik esneklik değeri 0.39 ile 1.30 cc arasında değişebilen timpanogramdır. 
         
       Tip As(stiffness): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 0.35  cc’nin altında olan timpanogramdır. Otosklerozun tipik bulgusudur.  
      
         Tip Ad(deep): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 1.65                cc’nin üzerinde olan timpanogramdır. Kemik zincir kopukluklarının ve flasid kulak zarlarının tipik bulgusudur.
   
    Tip C  :   Negatif basınç alanında tepe veren, statik esneklik değerleri değişkenlik gösterebilen (normal veya düşük amplitüdlü olabilir) timpanogramdır. Statik esneklik değerleri normal sınırlarda ise timpanogram bulgusu daha çok östaki bozuklukları ile korelasyon göstermektedir. Statik esneklik değerinin düşmesi orta kulakta mayi birikimine işaret etmektedir. 
        
         Tip B: Belirgin tepe noktası vermeyen (statik esneklik 0.10 cc’den az) timpanogramdır. Glue ear’ın tipik bulgusudur.
            TİP D:   timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına işaret eder.
            TİP E:  timpanogram ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla karakterizedir. Jerger ve Northern (1970) tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini ileri sürmüşlerdir.

TİP D
TİP E

Timpanogram tipleri ve ön tanıları

       Tip A :Bu  timpanogramlar normal orta  kulaklardan  kayıt edilir. Tip A timpanogramın 0 daPa basınçta normal yüksekliğe sahiptir. Tip As alçak tepe noktalıdır ve orta kulakta sıvı birikimi ya da kemikçik fiksasyonu olması halinde görülür. Tip Ad’nin ise tersine tepe noktası çok yüksektir. Bu tip timpanogram kemikçik kopukluğu ya da timpanik membran hasarlarında görülür .

         Tip B :Bu timpanogramda tepe noktası bulunmaz. Yatay düz bir çizgi şeklindedir ve efüzyonlu orta kulak, timpanik membran perforasyonu, cerumen engeli ya da probe ucunun dış kulak yolu duvarına dayanmış olmasının işarteçisidir.
     
   
              Tip C :    Bu timpanogramların ise tepe noktası negatif basınçda bulunur. Bunun sebebi orta kulakta negatif basınç bulunmasıdır

             Tip D :   Bu  Timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına  işaret eder.
                 Tip E : Bu  timpanogram  ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla  karakterizedir. tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini bilinmektedir.

TİMPANOMETRİ (A,Ad,As,B,C,D,E tipleri)

                                                     TİMPANOMETRİ


Kulak zarının hareket kabiliyetini ve orta kulaktaki basınç değişikliklerini ölçmeye yarayan timpanometre aleti ile gerçekleştirilen teste TİMPANOGRAM ismi verilir. Uygulanması çok kolaydır ve bebeklerde bile güvenle uygulanabilir. Kulak zarı ve orta kulak sağlığını gösteren objektif bir testtir. Timpanogram sonucu ile ses enerjisinin orta kulak içerisinde ilerleyip ilerliyemediği belirlenir. Eğer kulak zarı sağlıklı ise ve de orta kulakta sadece hava mevcutsa, iltihap ya da sıvı yoksa, ses enerjisi orta kulak içerisinde kolaylıkla ilerleyeceğinden sonuç, normal olarak bulunur. Bu durumda test edilen kişinin hem kulak zarı, hem orta kulak hem de östaki borusu fonksiyonlarının normal olduğuna karar verilir. Eğer orta kulak içerisinde sıvı birikimi, yani seröz otit mevcutsa ya da kulak zarı delinmişse ya da orta kulak içerisinde anormal bir yapı mevcutsa normal sonuç elde edilemez.


Timpanogram testini uygulamak için önce dış kulağın açık olduğundan emin olunur. Daha sonra da dış kulak yoluna manometre aletinin probu yerleştirilir. Timpanometre aleti, kulak zarına değişik basınçlarda ses uygular. Kulak zarından yansıyan ses düzeyi ölçülür. Timpanometre aleti bu ölçümlerlerle bir timpanogram eğrisi hazırlar. Ve bu değerler uzmanlar tarafından yorumlanır.

       Tip A: Normal timpanogram. -100 ile +50 daPa basınç aralığında tepe veren, statik esneklik değeri 0.39 ile 1.30 cc arasında değişebilen timpanogramdır. 
         
       Tip As(stiffness): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 0.35  cc’nin altında olan timpanogramdır. Otosklerozun tipik bulgusudur.  
      
         Tip Ad(deep): Normal basınç alanında tepe veren, ancak statik esneklik değeri 1.65                cc’nin üzerinde olan timpanogramdır. Kemik zincir kopukluklarının ve flasid kulak zarlarının tipik bulgusudur.
   
    Tip C  :   Negatif basınç alanında tepe veren, statik esneklik değerleri değişkenlik gösterebilen (normal veya düşük amplitüdlü olabilir) timpanogramdır. Statik esneklik değerleri normal sınırlarda ise timpanogram bulgusu daha çok östaki bozuklukları ile korelasyon göstermektedir. Statik esneklik değerinin düşmesi orta kulakta mayi birikimine işaret etmektedir. 
        
         Tip B: Belirgin tepe noktası vermeyen (statik esneklik 0.10 cc’den az) timpanogramdır. Glue ear’ın tipik bulgusudur.
            TİP D:   timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına işaret eder.
            TİP E:  timpanogram ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla karakterizedir. Jerger ve Northern (1970) tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini ileri sürmüşlerdir.

TİP D
TİP E

Timpanogram tipleri ve ön tanıları

       Tip A :Bu  timpanogramlar normal orta  kulaklardan  kayıt edilir. Tip A timpanogramın 0 daPa basınçta normal yüksekliğe sahiptir. Tip As alçak tepe noktalıdır ve orta kulakta sıvı birikimi ya da kemikçik fiksasyonu olması halinde görülür. Tip Ad’nin ise tersine tepe noktası çok yüksektir. Bu tip timpanogram kemikçik kopukluğu ya da timpanik membran hasarlarında görülür .

         Tip B :Bu timpanogramda tepe noktası bulunmaz. Yatay düz bir çizgi şeklindedir ve efüzyonlu orta kulak, timpanik membran perforasyonu, cerumen engeli ya da probe ucunun dış kulak yolu duvarına dayanmış olmasının işarteçisidir.
     
   
              Tip C :    Bu timpanogramların ise tepe noktası negatif basınçda bulunur. Bunun sebebi orta kulakta negatif basınç bulunmasıdır

             Tip D :   Bu  Timpanogram “w” şeklindedir, timpanik membranın atrofik, skarlı ya da flasid olmasına  işaret eder.
                 Tip E : Bu  timpanogram  ise birden fazla ancak alçak tepe noktalarına sahiptir ve geniş, inişli çıkışlı tepe noktalarıyla  karakterizedir. tip E timpanogramın kemikçik zincir devamsızlığına işaret ettiğini bilinmektedir.

ABR ( Auditory Brainstem Response) İşitsel Beyin Sapı Cevabı Pratik Bilgiler

                                                            ABR( Auditory Brainstem Response)        
    


         İŞİTSEL UYARILMIŞ BEYİN SAPI CEVAPLARININ ELEKTİRİKSEL AKTİVİTEYLE KAYDEDİLMESİDİR.               
          
           BERA TESTİNDE KAYDEDİLEN ELEKTRİKSEL AKTİVİTE TEK BİR NOKTADAN DEĞİL KRANYUM  İÇİNDE İLETİ KAPASİTESİ BİRBİRİNDEN FARKLI FİZYOLOJİK DOKULARLA ÇEVRİLİ ÇOK ODAKLI  SİNİRSEL DOKULARDAN KAYITLANMAKTADIR. KAYIT İÇİN AKTİF ELEKTROT VERTEKSE VEYA  ALIN ORTA HATTINA SAÇ ÇİZGİSİNE REFERANS ELEKTROT MASTOİD TEPEYE VEYA KULAK  MEMESİNE YERLEŞTİRİLEREK KAYIT ALINIR.
ABR TESTİ NEDEN YAPILIR ?
1-İşitme seviyesi tespiti(konuşma geriliği  şüphesi olan çocuklarda)
2-Ms (Multip skleroz )teşhis veya tedavi sürecinde ayırıcı tanı amaçlı.
3-Pontoserebellar köşe (PSK) tümörü teşhis veya tedavi süreci (kemoterapi-radyoterapi )ayırıcı tanı amaçlı.
4-Demans/ Alzheimer olan hastalarda işitme tespiti için kullanılır.
ABR TESTİNİN YAPILIŞ AŞAMALARI
1- Hasta Abr testi hakkında bilgilendirilir. Hastanın ilaçlara karşı alerjisi araştırılır. Sürekli kullandığı ilaç yada alkol uyku kaçırıcı maddeler varsa teste 24 saat kala bırakılması önerilir. Genelde refakatçi ile teste gelmesi ön görülür. Nedeni test bitiminde dormicumun etkisi ile baş dönmesi oluşabileceği için birinin yardımcı olması gerekir. Ve hasta rahat bir pozisyonda sırt üstü sedyeye yatırılır. Boyun ve Baş bölgesi rahat olmalıdır sinir ve kasların kasılmaması ve doğru yanıt alabilmemiz için önemlidir. Hastaya uygulanan enjeksiyon sonrası  aktif elektrotlar baş bölgesine şekildeki gibi yerleştirilir dikkat edilmesi gereken nokta ise elektrot yerleştirilecek bölgelerin iletken jel ile iyi silinmesi ve deri bölgesinin temiz olmasıdır. Hastanın uyuması beklenir. Daha sonra cihazımızda gerekli parametreleri ayarlayarak testimize başlayabiliriz.




Elektrotlar bağlandıktan sonra impedans değerlerinin sıfır Kohm olması gerekir. Yüksek impedans veren elektrotta kablo kopukluğu veya temassızlık vardır.
 Hastaya elektrotlar takıldığında impedans “5” Kohm’un altında olmalıdır. 

örnek :impedance check

Insert kulaklıkta  Tdh kulaklığa göre 30 db fazla kazanç vardır. Insert kulaklık ile tüm dalga latanslarında yaklaşık 0.8 msn uzama görülür. Parametrelerde gerekli değişiklik yapılması gereklidir Interaural attenuasyonu 20-30 dB artırır. Maskeleme uygulanırken insert kulaklıkta interaural attenuation geçişi kulaklar arası 70 db alınır. Tdh kulaklıkta 40 db  olarak alınır.  Örneğin ; insert kulaklıkla yapılan abr ölçümünde duyma seviyesi sağ kulak 60 dB sol kulak 10 dB  ise maske uygulanmaz. Ancak Tdh kulaklıkta interaural attenuation geçisi olacağı için uygulanır.

3 FARKLI UYARAN VARDIR.
           •KLİK UYARAN : 2000-4000 HZ FREKANSLARI ÖLÇER.DEZAVANTAJI 250 HZ KAYIP VARSA ANLAŞILMAZ. 3 TİP KLİK UYARAN TİPİ VARDIR.
          RAREFACTİON KLİK: KLİK ÜRETMEK İÇİN ÜRETECİN BAĞLANTISINA BAĞLI OLARAK NEGATİF BİR ELEKTİRİK PULSU KULLANILIRSA, SES ÜRETEN CİHAZIN DİYAFRAMI KULAK ZARINDAN UZAKLAŞIR YÖNDE GERİYE DOĞRU ÇEKİLİR. BUNUN SONUCUNDA DKY VE ORTA KULAKTA NEGATİF BASINÇ DALGALARI MEYDANA GELİR.KULAK ZARI DKY DOĞRU ÇEKİLİR. BU HAREKET KOKLEAYI VE DOLAYISIYLA BAZİLLER MEMBRANI ETKİLER.
          CANDENSATİON KLİK: POZİTİF ELEKTRİK PULSU ÜRETECİN DİYAFRAMINI KULAK ZARINA DOĞRU İTER. BU OLAY POZİTİF POZİTİF BASINÇ DALGALARINA YOL AÇARAK KULAK ZARINI ORTA KULAĞA DOĞRU HAREKET ETTİRİR.HAREKETİN MEKANİK İLETİMİ SONUNDA BAZİLLER MEMBRANA YANSIR VE CEVAP ÜRETİR.
  ALTERNATİNG KLİK: RAREFACTİON VE CANDENSATİON KLİKLERİN PEŞPEŞE UYGULANMASIYLA ELDE EDİLİR. DAHA ÇOK UYARIYA BAĞLI ARTİFAKLARIN YOK EDİLMESİ AMACI İLE KULLANILIMAKTADIR.
          
        TON BURS UYARAN: HER FREKANSI TEKER TEKER ÖLÇER  DEZAVANTAJI ÇOK ZAMAN ALIR VE GÜVENİRLİĞİ DÜŞÜKTÜR.
         CHİRP UYARAN: TÜM FREKANSLAR AYNI ANDA KOKLEAYI UYARIR 5.DALGA EN SAĞLAM VE GÜVENİLİRDİR. DAHA ALÇAK FREKANSLARI UYARMA ŞANSIMIZ VARDIR.


iŞİTSEL UYARILMIŞ BEYİN SAPI POTANSİYEL DALGALARININ SİNİRSEL KAYNAKLARI ŞU  ŞEKİLDE BELİRTİLMİŞTİR.
I.dalga ; koklear sinirin distal bölümünden
II.dalga; koklear sinirin proksimal bölümünden
III.dalga ; ventral koklear nükleus(bulbus) dan
IV.dalga ; superior olivery kompleks (alt ponstan)
V.dalga ; pozitif dalga lateral lemniskus ve negatif dalga inferior                                                      kollikulustan kaynaklanır.         


                                                        DALGALARIN ÖZELLİKLERİ
   I DALGA : Koklear sinirin distal bölümünden elde edilir. 1.3 ms sonra belirir. I. Dalganın gözükebilmesi için 50 dB üstünde uyaran olması gereklidir. Tiz frekansların duyarlı koklear sinir fibrillerinin normal olması gereklidir.
             III. DALGA : Ventral koklear nükleus (bulbus) bölümünden uyaran alınır. Normal               işitenlerde I. ve  V. Dalgaların ortalarında 3.5 ms sonra görülür. III. Dalganın               gözükebilmesi için 20-30 dB üzerinde uyaran verilmesi gereklidir.
             V. DALGA : Lateral lemiskus (pozitif dalga) ve inferior kollikulustan (negatif dalga)             5 ms  sonrası  cevap alınır.
                    En yüksek amplitütlü dalgadır.
                    En düşük uyaran şiddetine kadar kaybolmayan dalgadır.
                    Çift trase kaydı yapılarak güvenilirliği sağlamlanmış olur.
                    Dalganın gözükebilmesi için en az 5-15 dB  uyaran gereklidir.
Teste 70 dBnHL’de başlanır.
• Cevap alınamazsa 10’ar dB yükseltilir.
Cevap alınırsa 60 dB ve 30 dB uyaran seviyesinde tekrarlanır
• İstenirse eşik bulununcaya kadar uyaran seviyesi düşürülür.
SOL KULAK ÇİFT TRASELİ 80 NHL dB CEVAP ALINMIŞ ABR KAYDI.

       
AVERAJLAMA : Genellikle yüksek şiddetlerde 1000 sweep(uyaran) yeterlidir.
   Ancak eşik seviyesine düştükçe sweep sayısı artırılabilir.
RATE :  Rate (oran) arttıkça latans uzar. Amplitüt azalır. Tüm dalgalar genelde eşit oranda uzamaz. Süreye bağlı latans değişiklikleri ayırt edici tanıda kullanılabilir. Çok uzun rate genelde erken gözüken latansların bozulmasına sebeb olabilir.

FİLTRELEME : Filtrelemede amaç sinyal/gürültü oranını artırmaktır.
Yaygın olarak kullanılan filtre değerleri:
Klik ABR: 100 Hz -1500/2500 Hz
Tonal ABR: 30Hz -1500 Hz
Kemik ABR: 30 Hz -1500 Hz
                                                          TEST PARAMETRELERİ


İŞİTSEL UYARILMIŞ BEYİNSAPI
POTANSİYELLERİNİN KULANIM ALANI

  1.Tanısal amaçlı kullanım;
► Retrokoklear patolojileri koklear patolojilerden ayırt edilmesinde
güvenirlik oranı yüksektir.
► Beyin sapı işitsel sinir yollarını etkileyen şu patolojilerin tanısında
kullanılır;Multiple skleroz, ekstramedüller ve intramedüller beyin sapı
tümörleri,posterior fossa ve serebellopontin köşeyi tutan hem intra,
hem ekstra aksiyel tümörler.Komada patolojinin metabolik toksik
nedenden mi, yoksa beyin sapındaki bir lezyondan mı kaynaklandığını
ayırt etmede kullanılır.
► Bebeklerde işitme yollarının durumunu incelemek için.
Retrokoklear patoloji yönünden belirgin İUBP bulgusuna karar
verebilmek için çeşitli kriterler bildirilmiştir. Her hastada farklı sayıda
dalga ortaya çıkabildiğinden aşağıda belirtilen kriterlerden bir veya
birkaçının saptanması, koklear siniri ve işitsel sinir yollarını etkileyen
patolojinin tanınmasında kullanılmaktadır. a) I.Dalga korunurken II. ve ardından gelen dalgaların kaybolması.
b)I-III, III-IV, I-V dalgalar arası  latansların herhangi birinde ileri derecede
uzamanın elde edilmesi.
c)V. dalganın mutlak  latansının ileri derecede uzaması.
d)İki kulak arasında V.dalgalar arası farkın 0,4 msn aşması.
e)Saf ses odyometri eşiklerinde asimetri, orta veya iç kulak patolojisi
saptanmayan kişilerde I-III, III-IV ve I-V dalgalar arası lataslarda       etkilenen kulak aleyhine uzamanın belirlenmesi.
f)V/I  amplitüdünün 0,5 den küçük olması patolojiktir(V/I amplitüd oranları
kaybının miktarı ve tipinin belirlenmesinde kullanılır.

2.Eşik amaçlı kullanımı;
Özellikle çocuklarda ve işbirliği zorluğu çekilen tüm hastalarda işitme kaybının miktarı ve tipinin belirlenmesinde kullanılır.
İLETİM TİP İŞİTME KAYIPLARINDA ABR
Ses iletilirken enerji kaybı olur.
 ► İletim tipi işitme kayıplarında BERA’ nın ortaya çıkardığı değişim temel
 olarak dalga latanslarında meydana gelen gecikmeden ibarettir.
 ► Ayrıca bu gecikmenin bir özelliği de BERA’ nın tüm komponentlerinde
 eşit derecede olması ve bunun sonucunda dalgalar arası intervallerin
 normale oranla bir değişiklik göstermemesidir.
 ► Latans-şiddet fonksiyon eğrisinde normal eğriye paralel eğri olur.
                               KOKLEAR İŞİTME KAYIPLARINDA ABR 
► Koklear işitme kayıplarındaki durum iletim tipi kayıplarından çok
farklıdır.
► Elektriksel sinyalin kalitesi değişir.
► İşitme eşiğine yakın uyaranlarda dalga latansında artma, amplitütde azalma ve bozuk morfoloji.
► Orta derecede işitme kayıplarında ise belirgin ABR değişiklikleri ortaya
çıkar. Bunların başında V.dalgada oluşan latans gecikmeleri yer
Alır .İşitme  kaybı arttıkca V. latansında da uzama olur.
► Latans-şiddet eğrisinde bozulma görülür.
PONTOSEREBELLAR KÖŞE
LEZYONLARINDA ABR
► Kitle sinir liflerini gerer ve bası yapar, iletim hızı yavaşlar.
► Bası sonucu sinir liflerinde impulusların eş zamanlılığı bozulur ve anormal cevaplar alınır.
► Basıya bağlı sinir lifi ve kokleanın beslenmesi bozulur.
► Retrokoklear patolojilerden ABR’ da hiçbir dalga görülmeyebilir.
► I-V interpeak uzama (0,2msn’den fazla)
► V dalga latasında uzama (0,2msn’den fazla)
► V/I oranında artma(normalde 1’de küçüktür)
► V.dalganın mutlak latansında artma(Normalde 6msn)


                                                                             Düzenleyen Ody.Sercan ünlü